wat is pilates?


De Pilatesmethode is gebaseerd op de onderwijstechnieken en de filosofie van J.H. Pilates (1880-1967 – foto) uit de jaren 1920. Deze werden met de jaren door wetenschappelijk onderzoek aangepast en verfijnd.

Gebruik makend van zowel de westerse, als de oosterse filosofie, groeide een fysiek en mentaal bewegingssysteem met een gestructureerde opbouw en het karakter van een work-out. De oefeningen worden uitgevoerd op de mat met behulp van klein materiaal (Ball, Barrel, Lastic Band, Powercircle…) of op speciaal ontwikkelde oefenapparatuur (Reformer, Cadillac, Tower, High/Low Chair…).

De Pilates-methode is geschikt voor alle niveaus van lichamelijke conditie en voor elke leeftijd. Aan de grondslag van deze oefenmethode liggen zes basisprincipes: 

  • concentratie
  • centering
  • controle
  • ademhaling
  • precisie
  • vloeiendheid

De ademhaling en de gecontroleerde bewegingen worden gecombineerd vanuit liggende, zittende of staande uitgangshoudingen. Gedurende de hele training wordt the powerhouse, het centrum van het lichaam, bestaande uit buik, bekkenbodem en lage rugspieren geactiveerd en versterkt.

Ook de schoudergordel wordt actief betrokken in de oefeningen. Vanuit een stabiele core wordt de rest van het lichaam getraind. De oefeningen worden met zo weinig mogelijk spanning uitgevoerd en beïnvloeden de wervelzuil gunstig.

Musculair onevenwicht wordt gecorrigeerd en de lichaamshouding verbeterd door verhoogde rompstabiliteit en flexibiliteit.

wat zijn de verschillende toestellen?

Pilates - ReformerDe Reformer is een door J.H. Pilates ontworpen toestel en werkt met het principe van veerweerstanden tegen de natuurlijke tegenovergestelde kracht van het lichaam dat op een bewegend oppervlak ligt, zit of staat.

Pilates - CadillacVanuit een vaste onderlaag wordt er geoefend aan veren, trapeze en pushthrough bar. Ook hier gebeuren de oefeningen vanuit een stabiele thorax, zonder compensatoire bewegingen. De romp wordt versterkt en de kracht voor de beweging van de ledematen wordt gehaald uit het centrum van het lichaam.

Dit is een zeer waardevol toestel in de revalidatie maar ook om een zwakke schakel in een oefening te optimaliseren. Ook hier worden oefeningen gedaan vanuit lig, zit en stand.

Pilates - TowerDe Tower is eveneens een origineel “apparatus” vastgehecht of los van de Reformer. Er zijn veren aan bevestigd, een roll-down bar en een push-through bar op een stabiel oppervlak.

Pilates - ChairDe Chair is excellent voor specifieke trainingsdoeleinden. Stabiliserende spieren kunnen perfect geoefend en verbeterd worden. Er wordt hoofdzakelijk verticaal geoefend.

Pilates - LadderbarrelEen ladderbarrel is een ideaal toestel om stretchings uit te voeren, zowel thoracaal als de ledematen, rekening houdend met de pilatesprincipes.


Boek een pilates- of yogales
LessenroosterKoop een kaart

Betalingen

Pure Pilates Studio maakt voor de boekingen gebruik van een online reservatiesysteem, hiermee kunt u uw les zelf inplannen en betalen.

Online betaling is mogelijk met Bancontact, Paypal of met de kredietkaarten Visa of MasterCard.

Indien u niet over 1 van de bovenstaande betaalmethodes beschikt of als er iets misloopt bij het online betalen, kan u eerst een (groeps)kaart aankopen met Bancontact/Maestro/Visa/MasterCard aan de balie in de Pilates-studio alvorens u lessen kan inplannen via het online-systeem.


Instructors
  • Inge Croux
  • Sarah Tolleneer
  • Marijn Belmans
  • Céline Le Grelle
meer info

Lesaanbod & tarievenHuisreglement